Ergoterapeutisk genoptræning

Ergoterapeutisk genoptræning

Ergoterapeutisk træning og genoptræning

Mange kæmper med udfordringer, når hverdagen har ændret sig efter sygdomsforløb eller aldersrelateret svækkelse.

Jeg tilbyder forskellige former for træning og genoptræning til dig eller pårørende, med fokus på de aktiviteter som giver problemer i hverdagen.

Træningen tilbydes individuelt og tilrettelægges efter dine ressourcer, behov og ønsker.

Jeg tilbyder træning i klinikken, hjemme hos dig eller et ønsket sted, fx i naturen. Vigtigst er, at rammerne for træningen støtter dig til et succesfuldt og meningsfuldt forløb mod en bedre og mere aktiv hverdag.

Som start på et træningsforløb, laver jeg altid en grundig forundersøgelse, hvor ønsker og mål præciseres, vi afstemmer forventninger, samt der kan være behov for, at jeg med dit samtykke indhenter supplerende lægelige oplysninger, fx fra indlæggelse.

Hvis det giver mening i et træningsforløb, kan der suppleres med massage, med det formål at smertelindre, samt skabe en forbedret muskulær funktion.

Nedenfor har jeg præciseret eksempler på træningsforløb, men disse forløb kan kombineres, da mange problematikker retter sig mod flere af nedenstående temaer.

Træning af styrke og balance

Jeg kan hjælpe dig med at træne vigtige fysiske funktioner, samt indarbejde rutiner og hensigtsmæssige øvelser i din hverdag.
Til dig som ønsker en stærkere krop, mere udholdenhed og mere overskud til at varetage hverdagens aktiviteter.
Et eksempel kan være, at du ønsker og forbedre gangfunktion og blive mere tryg ved at gå ture til indkøb, eller klare praktiske gøremål i hjemmet.

Træningen tilrettelægges med udgangspunkt i dig og dine ressourcer.
Kan fx indeholde hjælp til gåture, træning i en bestemt aktivitet, eller øvelser for styrke og balance evt med elastikker eller små redskaber.

ADL træning (Træning af Almindelig Daglig Levevis)

Har du fået sværere ved at klare daglige gøremål, som fx at tage bad selvstændigt, tage tøj på, lave mad eller måske andre betydningsfulde gøremål.
Det kan være grundet kropslige forandringer eller begrænsninger efter fx knoglebrud, kræftforløb, blodprop eller anden begrænsning i funktionsevne.

Jeg kan hjælpe dig med at træne i hverdagsaktiviteter, tilpasse faktorer i dine omgivelser, som kan fremme muligheder for udførelse af aktivitet.
Mulighed for vejledning og tilpasning af evt. hjælpemidler.

Træning af hjernetræthed - struktur og energiforvaltning

For at fremme fysisk aktivitet, kan det være nødvendigt at sætte fokus på, hvordan man forvalter sin energi hen over en dag eller uge, ligesom struktur på dagens eller ugens gøremål bør printeres.

Krop og psyke hænger uløseligt sammen. Dvs. at vores hjerne bruger mere energi, hvis man har smerter eller behov for at kompensere ved fx fysiske begrænsninger. Dermed udtrættes man hurtigere og hjernens funktioner kan være forringet i form af nedsat hukommelse og evne til at overskue ellers velkendte opgaver.
Særligt udtalt er hjernetræthed efter skader i hjernen som fx blodpropper eller ved hovedtraumer, men det optræder også ifbm. kræftforløb eller længere tids sygdom og svækkelse.

Jeg kan hjælpe dig med at forstå din krops ”batterier” i sammenhæng med aktiviteter over dagen og ugen. Formålet er, at du for redskaber til at planlægge og strukturerer dine gøremål, så du opnår en bedre balance og forståelse af dine ressourcer, og dermed fremmer deltagelse af betydningsfulde aktiviteter.

Træning af lungefunktion og KOL

KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom og er en lungesygdom, der rammer mange danskere, typisk grundet rygning.
Sygdommen fører til nedsat livskvalitet hos mange mennesker, grundet symptomer som åndenød, hoste, nedsat udholdenhed, nedsat appetit, dysfagi, hyppige luftvejsinfektioner og angsten for åndenød.

De mange symptomer fører ofte til øget inaktivitet, man mister dermed fysiske færdigheder og isolerer sig hyppigere fra sociale relationer.

Har man først fået KOL, følger den én resten af livet, og man skal lære at leve med den.

Jeg tilbyder hjemmetræning og vejledning til dig eller pårørende som lever med KOL. Sygdommen kan man ikke fjerne, men ved egen indsats kan man mindske symptomer, samt forebygge forværringer og dermed øge eller bevare livskvaliteten, alt efter hvor fremskreden ens KOL er.

Jeg hjælper dig på vej til et bedre liv med KOL, og i træningen vil vi komme ind på følgende områder:

  • Hvordan KOL påvirker kroppens funktioner
  • Vejrtrækning og teknikker
  • Energiforvaltning
  • Lungetræning
  • Fysisk træning
  • Håndtering af angst
  • Omgivelsernes betydning for dig som lever med KOL
  • Brug af hjælpemidler
  • Kompenserende strategier

Tilskud: Ergoterapi dækkes endnu ikke af den Offentlige Sygesikring eller Sygeforsikring Danmark, men flere private forsikringsselskaber og pensionsselskaber dækker eller giver tilskud til ergoterapeutisk genoptræning via ulykkesforsikringen, hvis du har været ude for en skade eller det vurderes relevant efter et sygdomsforløb. Spørg dit forsikrings- eller pensionsselskab.

Betaling: Der afregnes efter hver træningsgang.
Der kan betales kontant, via Mobilpay 558255 eller via bankoverførsel. Ved forsikringssager laves faktura.

Kørsel: Træningsforløb foregår som udgangspunkt i eget hjem, medmindre andet giver mening.
De første 20 km er uden beregning, derefter afregnes der efter statens takster 2025 (3,81 kr./km).

Afbud: Meld afbud hvis du føler dig sløj, eller bliver forhindret via mobil 20 73 07 15 eller mail pia@lykkensminde.dk.

Ved forundersøgelsen dannes et billede af forløbets forventelige omfang. Antallet af behandlinger er meget individuelt, da det både afhænger af skadens omfang i sig selv, men i høj grad også, i hvilket omfang du har brug for støtte til træning eller mulighed for selvtræning.
Før behandlingsstart er det vigtigt at der afstemmes forventninger til behandlingen, og samtidig er det vigtigt at vi løbende evaluerer udviklingen med mulighed for justering undervejs.

Du er altid velkommen til, helt gratis og uforpligtende, at ringe eller skrive til mig, hvis du har spørgsmål til dine eller pårørendes udfordringer, så vi sammen kan danne os et billede af, om jeg er den rette behandler til dit behov. Ring til mig på tlf. 20730715 eller skriv til mig på mail pia@lykkensminde.dk

    Have a question?